فشار خون ثانویه یکی از مشکلاتی است که فرد در اثر فشار خون بالا به آن مبتلا می شود. این وضعیت معمولاً ناشی از بیماری یا شرایط خاصی است که بر روی سیستم عصبی، قلب، عروق خونی یا غدههای درونریز تأثیر میگذارد. در مقابل، فشار خون اولیه یا فشار خون اساسی، وضعیتی است که بدون وجود علت خاصی برای بالا رفتن فشار خون رخ میدهد.بسیاری از عوامل میتوانند به فشار خون ثانویه منجر شوند، از جمله بیماریهای کلیوی، مشکلات در عروق خونی مانند تنگی عروق کلیه، بیماریهای قلبی مانند شریان بند ناف و بیماریهای هورمونی مانند بیماری آدیسون. همچنین، مصرف بعضی از داروها نیز میتواند عامل فشار خون ثانویه باشد.
چه بیماریهایی میتوانند باعث فشار خون ثانویه شوند؟
یک سری بیماریها و شرایط مختلفی میتوانند باعث فشار خون ثانویه شوند. در زیر، برخی از بیماریها و شرایط رایج که ممکن است باعث افزایش فشار خون شوند آورده شده است:
- بیماریهای کلیوی: بیماریهای مانند نارسایی کلیوی، نفروپاتی دیابتیک، گلومرولونفریت و سنگ کلیه میتوانند فشار خون را افزایش دهند.
- بیماریهای قلبی: بیماریهای مانند نارسایی قلبی، بیماری شریان کرونری، تنگی شریانهای قلبی و بیماریهای صمامی قلبی میتوانند باعث افزایش فشار خون شوند.
- بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی: شرایطی مانند بیماری پارکینسون، سکته مغزی، تومورهای مغزی و تشنجها میتوانند فشار خون را تحت تأثیر قرار داده و آن را افزایش دهند.
- بیماریهای هورمونی: برخی از بیماریهای هورمونی مانند بیماری آدیسون، بیماری کوشینگ، هیپرتیروئیدی و هیپوتیروئیدی میتوانند باعث افزایش فشار خون شوند.
- بیماریهای عروق خونی: شرایطی مانند تنگی عروق کلیه یا تنگی عروق مرتبط با عروق کلیه میتوانند فشار خون را افزایش دهند.
- بیماریهای ایمنی: برخی بیماریهای ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس اریتماتوس سیستمیک و وازکولیت میتوانند فشار خون را تحت تأثیر قرار داده و باعث افزایش آن شوند.
- تجمع آب در بدن: مواردی مانند تجمع مایعات در بدن به علت بیماریهایی مانند عدم کارکرد صحیح کلیهها یا اختلال در سیستم لنفاوی میتوانند فشار خون را افزایش دهند.
لازم به ذکر است که این فقط چند مثال از بیماریها و شرایطی است که ممکن است باعث فشار خون ثانویه شوند. تشخیص و درمان فشار خون ثانویه باید توسط پزشک صورت گیرد و وابسته به شرایط و تاریخچه پزشکی هر فرد است.