یکی از مهم ترین اعضای بدن انسان ها قلب می باشد، این عضو مهم و حیاتی بدن توسط دیواره ای میانی به نام سپتوم از یکدیگر جدا می شود. قسمت راست بدن با هر تپش قلب، خونی را که اکسیژن زیادی ندارد دریافت کرده و آن را به سمت ریه ها پمپاژ می کند در مقابل آن نیز، سمت چپ قلب خون حاوی اکسیژن را از ریه ها دریافت می کند تا به سایر بخش های بدن انتقال دهد. سپتوم در واقع بخشی گفته می شود که از ترکیب شدن خون این دو بخش جلوگیری می کند. ولی با توجه به این موضوع گفته شده کودکانی که در زمان به دنیا آمدن دیواره بالایی یا پایینی سپتوم آن ها دارای حفره می باشد.
هر کدام از این سوراخ ها در هر بخش از یک نام برخوردار می باشد:
سوراخ بین دو اتاقک بالایی را نقص دیواره بین دهلیزی یا ASD می گویند همچنین سوراخ سپتوم بین دو اتاقک پایینی را نقص دیواره بینی بطنی یا VSD نام دارد.
انواع سوراخ قلبی
در حالت کلی حفره ی بین دهلیزی (ASD) به سه دسته کلی تقسیم می شود که به شرح زیر می باشد:
ASD اولیه: یکی از دلایل اصلی بروز این مشکل می توان به نقص دریچه میترال و دریچه سه لتی اشاره کرد، محل قرارگیری این حفره در نزدیکی ناحیه پایینی سپتوم دهلیزی می باشد.
ASD ثانویه: یکی از رایج ترین حفره های بین دهلیزی به شمار می رود.
ASD سینوس وریدی: محل قرار گیری این سوراخ در بخش بالایی سپتوم دهلیزی می باشد، یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد این بیماری می توان به جابه جایی غیر معمول رگ های ریوی و همچنین دهلیز در سمت راست بدن اشاره کرد.
در حالت طبیعی رگ های ریوی به دهلیز چپ می رسند ولی این بیماری باعث شده تا رگ های ریوی بیمار به دهلیز راست برسد.
علائم نشان دهنده سوراخ بودن قلب
هر نوع عارضه یا بیماری زمانی که در بدن شکل می گیرد ممکن است از علائم یا نشانه هایی برخوردار باشد، از جمله علائم یا نشانه های سوراخ بودن قلب به شرح زیر می باشد:
- تند بودن ضربان قلب یا نامنظم بودن آن
- خستگی بیش از اندازه
- سرفه های مکرر
- سرگیجه
- متورم شدن دست های صورت و پا
- بی اشتهایی
- بروز تنگی نفس
در صورتی که هر کدام از علائم مربوط به سوراخ بودن قلب را داشتید سریعا به یک متخصص قلب مراجعه کنید تا روند درمان بیماری آغاز شود.
نحوه تشخیص سوراخ قلب
نحوه تشخیص این بیماری از طریق معاینه فردی می باشد، علاوه بر آن داشتن علائم غیر عادی در زمان معاینه مثل صدای غیر عادی از قلب، ایمپالس یا سوفل قلبی می تواند جزء نشانه های سوارخ شدن قلب باشد.
زمانی که متخصص قلب به سوراخ بودن قلب شما مشکوک باشد از طریق انجام آزمایشات مختلف می توان این بیماری را به طور کامل تشخیص داد. این آزمایشات به شرح زیر می باشد:
اکوکاردیوگرافی از طریق قفسه سینه یا مری
اکو داخلی قلب
عکس برداری MIR
عوارض ناشی از سوراخ شدن قلب
زمانی که اقدامات درمانی مناسب برای سوراخ بودن قلب انجام داده نشود ممکن است برای فرد عوارضی را به همراه داشته باشد که برخی از این عوارض به شرح زیر می باشد:
- متورم شدن گردن، کبد یا حتی انگشتان دست یا پا که جزء نقاط انتهایی بدن به حساب می آیند.
- آمبولی
- بیشتر شدن احتمال عفونت های قفسه سینه
- ضعف بطن سمت راست
- بیشتر شدن جریان خون در ریه ها
- تراکم ریوی
- مرگ ناگهانی فرد
- فشار خون بالای ریوی
روش های درمانی سوراخ قلب
زمانی که سوراخ بودن قلب تشخیص داده شد پزشک با انجام انواع روش های درمانی سعی در درمان بیماری دارد، ما در این بخش از مقاله قصد داریم تا در مورد انواع روش های درمانی برای شما صحبت کنیم برخی از روش های درمانی رایج برای درمان سوراخ بودن قلب به شرح زیر می باشد:
مصرف دارو: با مصرف داروهای ضد آریتمی و ادرارآور می توان علائم ناشی از حفره بینی دهلیزی را درمان کرد.
بستن حفره بینی دهلیزی: برای انجام این روش درمانی از دو روش کلی استفاده می شود که به شرح زیر می باشد:
جراحی باز: زمانی که سوراخ بودن قلب از همان بدو تولد در کودک تشخیص داده شد می توان با انجام جراحی آن را درمان کرد. انجام جراحی به این صورت است که برای درمان نقص های کوچک تر، از بخیه استفاده می شود در مقابل برای برطرف کردن نقص های بزرگ تر از پچ هایی که با استفاده از مواد مصنوعی ساخته شده اند استفاده می کنند.
بستن به روش کاتتر: در این روش درمانی از یک مسدود کننده سپتال استفاده می شود که توسط یک کاتتر از راه شریان به منطقه سپتال دهلیزی وارد می شود. زمانی که این جراحی انجام داده شد بیمار باید برای مشخص شدن نتیجه عمل تست اکو را انجام دهد.
آیا می توان از سوراخ شدن قلب جلوگیری کرد؟
زمانی که تنها یکی از اعضای درجه یک خانواده به این عارضه دچار باشند احتمال ابتلای فرزندان به این بیماری افزایش پیدا می کند.
از جمله راه های پیشگیری این بیماری عبارتند از:
عدم مصرف داروهایی که بدون دستور پزشک می باشند.
عدم قرار گیری در مقابل اشعه های مضر
داشتن سلامتی کامل و نداشتن هیچ نوع عفونت
کلام آخر
ایجاد حفره در ناحیه سپتال را سوراخ قلب می نامند که از علائمی مختلفی چون سرگیجه، تنگی نفس، تند شدن ضربان قلب و …. برخوردار می باشد در صورتی که هر کدام از این علائم گفته شده را داشتید یا حتی یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا است حتما به منظور پیشگیری و درمان به بهترین متخصص قلب و عروق در تهران مراجعه کنید.