یکی از شایع ترین دلایلی که امروزه خطر مرگ و میر را افزایش می دهد ایست قلبی می باشد. ایست قلبی علائم و نشانه خاصی ندارد و کاملا ناگهانی در فرد بروز پیدا می کند یعنی ممکن است فرد حتی در خواب نیز دچار ایست قلبی شود. یکی از دلایل اصلی ایست قلبی بسته شدن رگ های قلب می باشد. داشتن فشار خون بالا می تواند منجر به از بین رفتن ریتم قلب، بسته شدن رگ های خونی، ضخیم شدن عضله قلب شود. تمامی این موارد برروی قلب تاثیر گذار است یعنی ممکن است از کار بیفتد و ایست قلبی رخ دهد.
عوامل ایجاد ایست قلبی
دلیل ایست قلبی اختلال در ریتم قلب است و عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد ایست قلبی شوند. از جمله عواملی که باعث بروز ایست قلبی می شوند عبارتند از:
- فشار خون بالا
- کلسترول خون بالا
- بیماری هایی مثل دیابت، عروق کرونر
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- بیماری های قلبی
- چاقی و رژیم غذایی ناسالم
- سابقه خانوادگی ایست قلبی
- سابقه حمله قلبی
- بی تحرکی و سبک زندگی نامناسب
- بالا بودن سن
- ورزش های شدید بدنی که می تواند باعث ایست قلبی ناگهانی فرد شود.
- از دست دادن خون زیاد و یا کمبود اکسیژن
- مشکلاتی مانند بزرگ شدن قلب
نکته: احتمال ایست قلبی در مردان حدود 2 الی 3 برابر بیشتر می باشد.
علائم و نشانه های ایست قلبی
در اغلب مواقع برخی از علائم نشان دهنده ایست قلبی می باشد. در این بخش مقاله قصد داریم تا به علائم و نشانه های ایست قلبی اشاره کنیم که عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- سقوط و غش کردن ناگهانی
- احساس خستگی
- از دست دادن هوشیاری
- نداشتن نبض و تنفس
- حالت تهوع
اقدامات لازم در برابر مواجهه با ایست قلبی
در زمان ایست قلبی کمبود اکسیژن خون تنها در چند لحظه می تواند آسیب های جدی به مغز وارد کند. سرعت درمان افراد در لحظات اولیه ایست قلبی بسیار مهم می باشد چرا که می توانند جان فرد را نجات دهد. پس به این موضوع آگاه باشید که در زمان مواجعه با ایست قلبی تما موارد زیر را رعایت کنید.
1-با فوریت های پزشکی و یا همان اورژانس تماس بگیرید: قبل از انجام هر کاری با شماره 115 تماس بگیرید و درخواست کمک کنید.
2- سی پی آر (CPR) انجام دهید: اولین کاری که انجام می دهید این است که تنفس شخص را بررسی کنید. اگر تنفس او عادی نبود سی پی آر را شروع کنید. فشارهای سریع و محکمی بر روی قفسه سینه فرد وارد کنید که این فشارها باید بین 100 تا 120 دفعه در دقیقه باشد.
3-استفاده از دستگاه الکتروشوک: اگر دستگاه الکتروشوک دارید از آن استفاده کنید. اگر نحوه استفاده از این دستگاه را بلد نیستید و آموزش ندیده اید می توانید از اپراتور اورژانس بخواهید تا کمکتان کند. در این حالت با استفاده از دستگاه یک شوک بدهید و بلافاصله فرآیند CPR را شروع کنید و یا به مدت 2 دقیقه فشرده سازی قفسه سینه را انجام دهید. سپس با استفاده از دستگاه ریتم قلب شخص را بررسی کرده و در صورت لزوم دوباره شوک دهید. این فرآیند را تا زمان رسیدن اورژانس و پزشک تکرار کنید.
راه های درمان ایست قلبی
بعد از اینکه اقدامات اضطراری انجام شد فرد باید به بیمارستان منتقل شود و تحت درمان قرار بگیرد. در بیمارستان پزشکان علائم را بررسی کرده و آزمایشاتی برای تشخیص علت ایست قلبی انجام می دهند تا به کمک نتیجه آن ها از یک برنامه درمانی برای جلوگیری از ایست قلبی مجدد استفاده کنند.
در این مواقع ممکن است متخصص قلب از چندین روش استفاده کند یعنی تشخیص به تجویز داروهای خاص دهد و یا فرد نیازمند انجام یک عمل جراحی باشد تا جریان خون به قلب برگردانده شود. در بعضی از مواقع نیز تشخیص دهد که بیمار نیازمند استفاده از یک دفیبریلاتور قلب و عروق قابل کاشت که به ICD معروف می باشد نیازمند است.
ICD ها دستگاه های کوچکی هستند که شوک های الکتریکی را برای کنترل آریتمی قلب وارد می کنند. این دستگاه که باعث می شود تا قلب با سرعت طبیعی پمپاژ کند. محل قرارگیری آن نیز در زیر پوست قفسه سینه و یا شکم می باشد.
همچنین پزشک ممکن است یک برنامه رژیم غذایی و ورزش های سبک را توصیه کند زیرا فعالیت ورزشی بعد از بهبود به شدت اهمیت دارد و می تواند تا 25 درصد خطر مرگ را کاهش دهد. بیماران پس از ایست و حمله قلبی تا مدتی باید استراحت کنند که این مدت به توصیه پزشک و شدت بیماری فرد بستگی دارد.
کلام آخر
در انتهای صحبتمان باید بگوییم که برخلاف حمله قلبی ایست قلبی کاملا ناگهانی رخ می دهد. همچنین افردی که قبلا حمله های قلبی را تجربه کرده اند ریسک بیشتری نسبت به دیگر افراد در برابر ایست قلبی دارند. پس با مشاهده هر کدام از علائم گفته شده سریعا به یک متخصص قلب مراجعه کنید تا از بروز خطر جلوگیری شود.
برادر من در ۵۳ سالگی در عین سلامت کامل و ناباوری به علت ایست قلبی فوت کرد .و من هنوز در شوک آن هستم البته که تنها زندگی میکرد دلی ۵ روز د. هفته را کار میکرد ورزش و تغذیه سالم داشت .لطفا من را راهنمایی کنید