در دنیای امروز بیماری های قلبی در میان افراد مختلف بسیار شیوع پیدا کرده است که عوامل و علت های مختلفی دارد. در حالت کلی باید بگوییم که در میان افراد جامعه، کم تر خانواده ای وجود دارد که یکی از افراد آن ها درگیر بیماری های قلبی نشده باشد. مهم ترین نکته ای که در خصوص هر نوع بیماری، روش های درمانی آن بیماری است. درمان بیماری های قلبی نیازمند آنژیوگرافی و همچنین تعبیه استنت می باشد. در این مقاله قصد داریم درباره استنت و انواع آن بیش تر صحبت نماییم.
استنت قلبی چیست؟
استنت قلب لوله ای کوچک می باشد که حالت مشبک و بازشونده دارد و از آن به منظور درمان شریان های باریک در بدن استفاده می شود. برای بیمارانی که مبتلا به بیماری شریان کرونر هستند، از استنت ها به منظور باز نگه داشتن شریان های ضعیف شده و همچنین کمک کردن به علائم مختلفی چون کاهش درد قفسه سینه و یا برای کمک به درمان یک حمله قلبی کاربرد دارد.
انواع استنت را معمولا استنت قلبی می گویند و بعضی اوقات افراد آن را با عنوان استنت کرونری و یا فنر قلب نیز می شناسند. در حالت کلی باید گفت که استنت قلب مانع از انسداد و یا تنگی شراین می گردد. از انواع مختلف استنت قلب می توان به موارد زیر اشاره کرد :
انواع مختلف استنت قلب
- به استنت درمان دو گانه (DTS)
- استنت های مهندسی زیستی
- استنت های دارویی (DES)
- استنت های تماما فلزی (BMS)
- بست عروقی قابل جذب (BVS)
استنت درمان دو گانه (DTS)
این نوع استنت جزو یکی از جدیدترین نوع استنت های عروق کرونری محسوب می شود. DTS مخفف شده Dual Therapy Stent می باشد که به منظور کاهش تکرار عمل طراحی شده است. همچنین برای کاهش احتمال باریک شدن شریان ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نکته قابل توجه این است که این استنت می تواند در بهبود فرآیند سلامت فرد بسیار موثر باشد. این نوع استنت تنها استنتی است که به غیر از همراه داشتن دارو، فناوری درمان فعال را نیز به همراه خود دارد.
استنت های مهندسی زیستی
این نوع استنت با استنت درمان دوگانه کاملا متفاوت می باشد، نام دیگر آن استنت های پوشانده شده با آنتی بادی می باشد، چرا که حاوی پلیمر نمی باشد. این نوع استنت از دارو نیز استفاده نمی کند. در حالت کلی باید گفت که استنت مهندسی زیستی به افزایش سرعت بهبود . درمان به صورت طبیعی کمک بسیاری می کند.
استنت های دارویی (DES)
DES مخفف شده عبارت Drug Eluting Stent می باشد، این نوع استنت ها با دارویی پوشانده شده اند. این استنت که دستگاه کوچکی است، می تواند به شریان در جهت باز و منعطف باقی بماند. این استنت می تواند با حفظ جریان خون و همچنین انسداد مجدد می تواند کمک بسیاری کند، ولی باید گفت که این نوع از استنت ها باعث افزایش و یا بیش تر شدن لخته های خونی می شوند.
فرآیند بهبود در این نوع استنت ها بسیار کندتر می باشد و به همین خاطر است که آن دسته از بیمارانی که از استنت دارویی استفاده می کنند می بایست به صورت کاملا دقیق دستورات پزشک خود را دنبال کنند تا بتواند خطر ترمبوز یا همان لخته خونی ناشی از قرار دادن فنر در رگ را کاهش دهند.
استنت های تماما فلزی (BMS)
Bms همان Bare Metal Stent می باشد. معمولا از استیل ضد زنگ برای ساخت آن استفاده می شود که از هیچ پوششی ندارد. از این نوع استنت بعد از انجام آنژیوپلاستی به منظور باز نگه داشتن رگ های خونی استفاده می شود. با توجه به بهبود پیدا کردن شریان بافت ها در اطراف استنت رشد پیدا کرده و منجر به نگه داشتن آن در محل خود می شود ولی باید به این نکته نیز اشاره کنیم که در بعضی مواقع رشد اضافی می تواند باعث انسداد مجدد رگ ها شود.
بست عروقی قابل جذب (BVS)
Bvs مخفف شده Bioresorbable vascular scaffold می باشد که در واقع نوعی استنت دارویی می باشد این نوع استنت ها با گذر زمان توسط بدن جذب می شوند چرا که روی بستر قابل جذب وارد شریان شده است.
استنت گذاری قلب چه خطراتی می تواند داشته باشد؟
ممکن است که شما در طول زندگی خود چند عمل جراحی را انجام داده باشید پس باید به این موضوع آگاهی داشته باشید که عمل استنت قلب می تواند همانند دیگر جراحی های از خطراتی برخوردار باشد پس بهتر است که قبل از انجام عمل جراحی با پزشک معالج خود مشورت داشته باشید تا در خصوص خطرات احتمالی با شما صحبت کند که شما در صورت بروز مشکل دچار ترس و یا اضطراب نشوید و نسبت به آن آگاه باشید.
- بعد از انجام عمل استنت گذاری قلب ممکن است که بیمار دچار تنگی نفس شود که این مشکل ناشی از قرار دادن استنت در قلب می باشد.
- ممکن است که بیمار بعد از جراحی از ناحیه قفسه احساس درد داشته باشد.
- خونریزی بیش از حد نیز از خطرات احتمالی استنت گذاری قلب می باشد.
- حمله قلبی نیز یکی از این موارد محسوب می شود.
- ایجاد لخته در اثر رشد بیش از حد بافت زخم در اطراف استنت جزء یکی دیگر از خطرات استنت گذاری قلب به حساب می آید.
چه مراقبت هایی بعد از استنت گذاری باید صورت بگیرد؟
بازگشت عروق خون به حالت عادی توسط استنت عروق کرونری انجام می شود. ولی با این تفاسیر می توان گفت که افزایش فعالیت های بدنی، منع کردن خود از استعمال دخانیات مانند سیگار، تغییر دادن رژیم غذایی و به یک رژیم سالم می تواند در حفظ جریان خون بسیار موثر باشد. اگر فردی آنژیوپلاستی و گذاشتن استنت را انجام داده باشد در این صورت بعد از گذشت چند روز می توانند به محیط کار خود برگردد، ولی برای اینکه بعد از استنت گذاری سریعا بخواهید به محیط کار خود برگردید اصلا عجله ای نداشته باشید چرا که حتما باید در مورد این موضوع و بازگشتن به محیط کار با پزشک معالج مشورت داشته باشید تا سلامتی شما به خطر نیافتد. انجام دادن ورزش و فعالیت بدنی بعد از استنت قلب توسط پزشک پیشنهاد می شود که باید حتما برای حفظ سلامتی خود فعالیت های بدنی را انجام دهید.