حمله قلبی و علل آن

حمله یا سکته قلبی چیست؟

آنچه می خوانید...
سکته یا حمله قلبی چیست؟

از بزرگ ترین مشکلاتی که برای افرادی که بیش تر در معرض استرس و اضطراب هستند، حمل قلبی است. در گذشته بیش تر افرادی که سن بالایی داشتند، این عارضه رخ میداد، ولی هم اکنون جوانانی که دچار اضطراب و استرس بیش از حد نیز می شوند، به این عارضه دچار می شوند. حتی مشاهده شده که در کودکان نیز این اتفاق رح داده است. در این مقاله قصد داریم در خصوص روش های پیشگیری و درمانی این عارضه صحبت نماییم.

حمله قلبی چیست؟

حمله یا سکته قلبی زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از عضله قلب، به اندازه کافی خون دریافت نکند. هر چه که مدت بیش تری برای ترمیم و درمان جریان خون بگذرد، عضله قلب بیش تر اسیب می بیند.

از جمله اصلی ترین عامل حمله قلبی، بیماری عروق کرونر است. یکی دیگر از عوامل سکته قلبی که نسبت به عامل قلبی کم تر شایع است، انقباض ناگهانی یا اسپاسم شدید شریان کرونر است که سبب جریان خون به عضله قلب می شود.

با علائم حمله قلبی آشنا شوید

یکی از مهم ترین فاکتورهایی که می تواند سبب نجات فرد و اثر بلند مدت آن از حمله قلبی شود، شناسایی نشانه های حمله قلبی است که به شرح زیر است :

احساس ناراحتی یا درد قفسه سینه

بیش تر حمله های قلبی که می تواند شامل درد و ناراحتی در قسمت چپ قفسه سینه و یا مرکز آن شود. این درد و ناراحتی چند دقیقه ای به طول مینجامد و دوباره از بین رفته و دوباره باز می گردد. این حس ناراحتی شامل حس پر بودن درد یا فشار است.


احساس ضعف، سبکی و ضعف در فرد

یکی از علائم بارز حمله قلبی، حس ضعف و سبکی سر است که همچنین می تواند همراه با عرق سرد در بدن شود.


تنگی نفس

یکی از مهم ترین علل تنگی نفس، ناراحتی قفسه سینه است که اغلب با درد نیز همراه می شود.

نشانه های سکته قلبی

از دیگر علائم حمله قلبی می توان به حس درد در قسمت پشت، گردن و فک اشاره نمود. همچنین بازوها و شانه ها نیز دچار درد می شوند.

انواع رایج حمله قلبی و درمان آن ها

حمله قلبی یا انفارکتوس میوکارد که هر فردی آن را تجربه می کند، می تواند عامل اصلی در اینکه پروسه درمانی چگونه پیش رود، داشته باشد. این روش درمان را بهترین متخصص قلب تعیین می کند.

سکته قلبی زمانی اتفاق می افتد که عروق کرونری مسدود شده باشد و همین انسداد مانع از رسیدن جریان خون به بدن باشد. به همین دلیل است که قسمتی از قلب نمی تواند اکسیژن مورد نیاز را دریافت نماید. این انسداد می تواند کل قلب و یا قسمتی از آن را شامل شود :

  • انسداد کامل عروق کرونر بدین معناست که فرد با نوعی از حمله قلبی از نوع STEMI دچار شده است.
  • انسداد جزئی عروق نیز به معنای بروز سکته قلبی از نوع NSTEMI است.

روش های درمانی که برای نوع STEMI در نظر گرفته می شود، متفاوت از نوع NSTEMI است. ولی ممکن است برخی مراحل درمانی یکسان باشند.

بیمارستان ها معمولا از تکنیک هایی استفاده می کنند تا جریان خون به سمت بخشی از قلب که در حین حمله قلبی آسیب دیده است را دوباره برقرار کنند.

سکته قلبی وسیع 

بر اثر مسدود شدن یک یا چند رگ قلبی، سکته قلبی اتفاق می افتد. مسدود شدن رگ lad سبب کاهش یا قطع خون رسانی دیواره قدامی می گردد و سبب سکته قلبی می شود. در صورت گسترش دیواره قدامی بر دیواره جانبی و میانی سپتوم،کاهش خونرسانی را به همراه داشته و سبب حمله قلبی می شود. در این حالت رگ lad از سرمنشا و یا رگ اصلی (چپ اصلی) دچار انسداد شده است.

تمام سکته های قلبی باعث کاهش پمپاژ قلبی و نارسایی قلبی شوند. این مشکل در سکته قلبی وسیع شایع تر بوده و حتی میتواند منجر به بروز شوک قلبی شود. در این حالت پمپاژ قلب به حدی افت میکند که قلب قادر به ایجاد فشار خون کافی برای تامین نیاز بافت های حیاتی نمی باشد. 

خطر مرگ نیز در این حالت وجود دارد. همچنین در این حالت آریتمی های تهدید کننده حیات شایع تر هستند.  

اقدامات ضروری که در حین بروز حمله قلبی

یک سری اقدامات وجود دارد که هنگام سکته قلبی خود فرد یا اطرافیان باید به آن دقت کنند. برخی از این اقدامات عبارتند از :

  • در اولین اقدام باید با اورژانس تماس گرفته شود.
  • در صورتی که فرد دچار سکته قلبی شد، باید تا جای ممکن بی حرکت بوده و از تکان های اضافی اجتناب شود.
  • فردی که دچار حمله قلبی شده است، به پشت خوابانده شود.
  • فردی که دچار حمله قلبی شده از هر نوع استرس و اضطراب به دور باشد.
  • اگر فشار سنج در محل وجود دارد پس از گرفتن فشار، بیمار از قرص های زیر زبانی استفاده کند.
  • اگر فرد بیماری هایی از قبیل خونریزی گوارش یا مغزی ندارد می تواند از قرص آسپرین استفاده کند.
دکتر پریسا مولایی

دکتر پریسا مولایی

متخصص قلب فارغ التحصیل ۸۵ دانشگاه علوم پزشکی همدان، دکتری پزشکی عمومی بورد تخصصی قلب و عروق از دانشگاه تهران سال ۹۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *